Vaši kupci vas prosijo, da jih vodite

Ustavite se. Pomislite na vsebino vašega oglasa ali prodajne brošure. Ali pa vsebino spletne strani ali prodajne predstavitve. Odlično ste opisali kupčev problem, briljantno izpeljali koristi rešitve, iztrebili vse možne predsodke in pripeljali kupčevo željo do kričečega vrhunca.
In kaj zdaj?

Veliko oglasov ali prodajnih orodij (z majhno izjemo prodajnih pisem) navduši vročičnega kupca, nato pa pusti, da se počasi ohladi in vklopi razum. “No, o tem bom razmislil” si reče na koncu, ali pa celo “To je najboljša prodajna brošura, kar sem jih videl”.

Nato ne stori ničesar.

Vsi se spomnimo “fantastičnih” oglasov ali brošur ali sejemskih predstavitev, o katerih smo navdušeno pripovedovali kolegom. Pa smo kupili izdelke, ki so nam jih ponujali? Največkrat še pomislili nismo na to. Razlog se vam bo zdel banalen, a tako je pač z enostavnimi resnicami:Nihče nam ni rekel, da naj kupimo.

Ljudje potrebujemo poziv k dejanju

Ne, ljudje nismo neumni in tudi volna ne pokriva naše kože. Vseeno pa čutimo potrebo po tem, da nam nekdo pove, kaj naj storimo v določenem trenutku.

Morda je to posledica histerično hitrega toka sodobnega življenja, ki nas bombardira z več informacij, kot smo jih sposobni predelati za odločitev. Morda je to posledica povečevanja obsega znanja, zaradi katerega mislimo, da vsak dan vemo manj. Nekaj pa velja zagotovo: Če nam kdo pove, kaj naj naredimo, se počutimo varne.

Pri nakupu je prav tako. Če bi bila nakupna odločitev lahka, marketinga sploh ne bi bilo. Kar se tiče kupcev, je edina funkcija marketinga ta, da jim olajša izbiro med podobnimi konkurenčnimi ponudbami. (Čemu pa ste mislili, da služi marketing?)

Ko ste uspeli prepričati kupca, da je vaša ponudba vredna njegove pozornosti in denarja, vas bo nemo prosil, da mu poveste, kaj naj stori zdaj. “Všeč mi je vaš izdelek ali storitev – kako naj zdaj pridem do njega?”

Kaj naj vsebuje spodbuda

Če hočemo pravilno usmeriti kupca, moramo vedeti, da preprost poziv tipa “Kupite zdaj” ne bo dovolj. Prav tako se moramo zavedati, v kateri fazi prodajnega procesa smo.

Če npr. prodajamo rabljen avto, bomo verjetno napisali oglas v oglasnik. Namen tega oglasa ni prodati avto. Edini namen je prepričati bralca, da nas pokliče po telefonu. Zadnji stavek naj bo poziv k akciji, recimo:

“Za ogled pokličite na 999 999 999, takoj zdaj.”

Namen tako pridobljenega telefonskega klica (uganili ste) ni prodati avto. Edini namen klica je zvabiti klicočega k nam domov, da mu avto lahko pokažemo in prodamo. Spodbudimo kupca k akciji:

“Pridite in si oglejte, kako dobro izgleda. Najbolje kar takoj.”

Če smo izdelali prodajno brošuro, prodajno pismo, spletne strani, prodajno prezentacijo, oglas in katerokoli drugo prodajno orodje, ga končajmo s konkretno spodbudo k dejanju. V zaključku še enkrat predstavimo bistveno korist sodelovanja, nato pa neposredno in popolnoma jasno povejmo, kaj naj bralec naredi:

Kliknite tu in naročite brezplačno predstavitev.

Pišite mi na ime@firma.si in izvedeli boste še več.

Vzemite v roke telefon in pokličite našega predstavnika na 999 999 999.

Izrežite kupon in dvignite darilo v najbližji knjigarni še danes.

Za prenos brezplačnega preizkusnega programa pojdite na stran www.firma.si.

Za več informacij o storitvi kliknite tu.

Kje in kdaj spodbuditi k dejanju

K dejanju spodbujajte že zgodaj in, če je besedilo ponudbe daljše, tudi večkrat. Vidno naj bo, tudi če bralec samo preletava besedilo po naslovih. Ko prvič spodbudite k akciji, dajte bralcu nekaj novih razlogov za nakup, nato pa znova spodbudite k dejanju. Če boste prodajno besedilo končali s P.s., naj ta obvezno vsebuje tudi jasno in detajlno spodbudo k dejanju.

Draga kolegica in dragi kolega, ne delajmo si utvar, da bo tale prispevek končan brez spodbude k dejanju. Ne bo in vi boste imeli bistveno vlogo pri dejanju.

Prebrali ste že več nasvetov Marketinga Zmagovalcev. Trudimo se, da bi vam v Marketingu Zmagovalcev predstavili najbolj preizkušene, uporabne in praktične nasvete in tehnike, kar jih s področja marketinga lahko dobite v slovenskem jeziku. Razgalili smo vam skrivnosti našega uspeha pri projektnem delu. Dali smo vam nekaj dragocenih ključev do večjega zaupanja kupcev in vaše večje prodaje. Vse to ste dobili BREZPLAČNO.

Želimo vam, da to uporabite in postanete vodilni v svoji panogi, kot je postalo že veliko naših naročnikov.

Povejte nam, kaj vam je prinesel Marketing Zmagovalcev. Primerjajte ga z dosedanjimi viri marketinških informacij. Ocenite njegovo praktičnost in uporabnost. Pišite nam na info@marketingzmagovalcev.com in povejte, česa si želite v bodoče in kaj vas je žulilo do sedaj.

Čisto preprosto je. Ne izgubljajte časa, ker ga ne boste nikoli več imeli. Vzemite si samo minuto in jo investirajte v zameno za informacije, ki ste jih že in jih še boste dobili brezplačno. Naredite to sedaj.

Hvala!