Spam, ki čisto zares ne deluje

Vsi vemo, kaj je spam. Plesen, ki vsake toliko zasmrdi v e-poštnem predalu. Nikakršne veze nima z nami. In vedno nam poskuša prodati nekaj, kar ne potrebujemo.

Seveda se vse spremeni, ko smo mi pošiljatelj. Neee, naša pošta seveda ni spam. Imamo pač ugodno ponudbo. Naša roba je … suho zlato. In to, da smo e-naslove postrgali iz javnih baz, se nam morda zdi višek prebrisane iznajdljivosti …

Aaah.

Nekateri taki pošti se vsaj nasmejimo.

Pred dnevi mi je prijazna znanka poslala primer take neželene e-pošte. Slovensko računalniško podjetje je z njo vabilo v razkošen švicarski hotel. Napisali so:

“Da bi si lažje privoščili ceno 19.914 € na noč, do konca leta kupujte strežniško in mrežno opremo pri nas in si zagotovite odločilen zaslužek.”

Prepriča, kajne? Še sploh, če nikoli niste kupovali strežniške opreme.

A obstaja še hujša neželena pošta.

Njena nesmiselnost je že izziv za filozofe. In vendar jo uporablja toliko slovenskih podjetij, da sem ji priča vsak dan. Zajemite sapo.

To je prazna e-pošta.

No, ni prazna. Sestavljena je iz slik. Samo iz slik. Tudi besedila so vložena kot slike. In ker večina e-poštnih programov in odjemalcev ne prikazuje slik, vidimo prazno pošto ali pa le nekaj pravokotnikov namesto slik.

Koliko stotink sekunde traja, da ob taki pošti kliknemo na “Izbriši” ali pa na “Prijavite vsiljeno pošto”?

Nikoli ne pošiljajte e-pošte, ki so sestavlja zgolj slika.

Dragi moji, tudi neželene e-pošte nikoli ne pošiljajte. A res nikoli ne pošiljajte e-pošte, ki jo sestavlja ena sama slika ali več njih. Večina filtrov za neželeno pošto bo avtomatično domnevalo, da gre za slikovni spam in bo sporočilo zadržala. Če se bo sporočilu uspelo izmuzniti, pa ga bralec ne bo videl, če tega posebej ne nastavi. In zakaj bi?

Rešitev je preprosta.

Napišite e-sporočilo. Če želite, dodajte sliko, a besedilo mora prepričati tudi brez nje. Uporabite vse sladkosti HTML e-pošte, če želite – še vedno pa napišite tako besedilo, ki bo prepričalo, tudi če ne bo videti grafičnih elementov.

Ga znate napisati?

21 komentarjev

 1. Lenka Puh 09. 02. 2011 ob 11:55 - Odgovori

  S strokovnim delom vsebine se strinjam..in seveda to ni nič novega, kar ne bi prebrala ali slišala že kje drugje. Torej avtorstvo nasveta me je nasmejalo bolj kot tisti hotel 🙂 čeprav s tem ne grajam vašega dela, nasprotno.

  Bi pa opozorila na definicijo spama, ki pa je čisto netočna in marketinško škodljiva.
  Če si jo preberete v zakonu spam ni vsako reklamno sporočilo, ki prodaja nekaj, kar jaz ne potrebujem…
  lp
  Lenka Puh

 2. NIKAKOR se ne morem strinjati z vami, da so samo besedilna pisma dovolj, za prepričljivo marketinško sporočilo, ker menim, da slika pove več kot 10 stavkov, strinjam pa se z vami, če se sporočilo ne odpre pravilno – brez slik, da ni zanimivo, še manj pa učinkovito.
  Lp,

  Marinka Bralič

 3. Maja 09. 02. 2011 ob 12:54 - Odgovori

  Hvala za vaše dobre nasvete, Bojan! Resnično so dobrodošli.Kar pa se spama tiče, res ni prijetna zadeva. Samo enkrat sem to naredila, pa nikoli več.Neka jezna prejemnica me je namreč pošteno oštela. In imela je prav.
  Maja

 4. Minka 09. 02. 2011 ob 13:46 - Odgovori

  Zelo počasi gradim emeil listo – to so ljudje, ki jih zanima zdravje in hujšanje. Držim se pravila, da je potrebno ljudi spoštovati. Moja pošta mora biri “dodana vrednost”. Pri pošti dodam kakšno sliko – za popestritev, drugače pa pošiljam tekst. Povprečno odpre pošto 22% prejemnikov.Seveda bi si želela več – kar pa je odvisno od naslova pošte.

  Hvala vam g. Bojan, kajti vaša pošta je dodana vrednost za mene in verjamem, da tudi za mnoge prejemnike vaših sporočil.

 5. Bojan Straže 09. 02. 2011 ob 14:26 - Odgovori

  Gospa Lenka, veseli me, kadar vas nasmejem 🙂

  Kar se tiče spama, pa poznam definicijo, ki je marketinško zelo koristna: Spam je vse, kar prejemnik oceni kot spam. Ne glede na to, kaj pravi zakon. In če popolnemu neznancu prodajamo nekaj, kar nima veze z njim, bo ta verjetno to ocenil kot spam – tudi če je vse zakonsko pokrito.

 6. Bojan Straže 09. 02. 2011 ob 14:42 - Odgovori

  Gospa Marinka, absolutno se strinjam, da slika pove več kot 1000 besed … ampak moje skromno mnenje je, da 10 pravih STAVKOV pove več kot katerakoli slika. Preverjeno.

  Imam srečo, da zelo dobro poznam tako svet slik kot besed, saj imam desetletja izkušenj kot oblikovalec in kot pisec prodajnih besedil. Kaj sem ugotovil v teh letih?

  Slika je najboljše orodje za pritegnitev pozornosti. Besedilo pa je najboljše orodje za prodajo. V e-pismu, oglasu, prodajnem pismu, na spletni strani ali v brošuri slika pritegne pozornost, besedilo pa proda.

  In e-pošta ni idealno orodje za prikazovanje slik. Bolje je s povezavo prejemnika napotiti na spletno stran, kjer ga lahko očaramo, navdušimo in uročimo s poljubno količino slik. 🙂

 7. Bojan Straže 09. 02. 2011 ob 14:44 - Odgovori

  Gospa Maja, zakaj po vaše takrat ni delovalo? In kako ste vedeli, da pošiljate spam?

 8. Bojan Straže 09. 02. 2011 ob 14:52 - Odgovori

  Gospa Minka, hvala. Odlična izhodišča imate za dolgotrajen in zaupljiv odnos s strankami. In v marsikaterem podjetju bi se obliznili za 22 odstotni delež odpiranja. To dokazuje, da vam prejemniki zaupajo in da jim vaša sporočila predstavljajo dodano vrednost.

 9. Mojca 09. 02. 2011 ob 15:47 - Odgovori

  Sem mnenja, da “oči kupujejo”, zato je pomembna tudi vizualna podoba. Samo suhoparni tekst ni dovolj,pa če je še tako lep font in poudarjeno. Tudi če je samo 1 slika z vdelanim tekstom, se tehnično da lepo rešiti. Bralcu ponudiš zraven še opcijo za celoten prikaz (s klikom ga preusmeriš na ločeno URL stran. Sicer pa vedno AIDA model, pa pošijanje v pravem času na izbrane naslove….pa je učinek lahko takoj večji.

  • Bojan Straže 11. 02. 2011 ob 09:08 - Odgovori

   Mojca, če obiskovalec ne vidi vsebine e-pošte, ki je očitna reklama, ZAKAJ bi sploh kliknil na povezavo na spletno stran?

  • Molitve 23. 12. 2016 ob 16:50 - Odgovori

   Kako se pa izogniti hacku?

 10. Renato 09. 02. 2011 ob 18:47 - Odgovori

  Po moje je najbolje najprej zares ucinkovito preveriti kdo so potencialni kupci in jih prijazno povabiti, da se samo strinjajo s sprejemanjem novic ali obvestil. V taksnem primeru vam ne bo nikoli nerodno, da koga z nezeljeno posto obremenjujete. Seveda je najlazje poslati na 200.000 emailov “vroco ponudbo” vendar je ponavadi tudi tisti ki bi jih zanimala sploh ne bodo odprli. Koliko izgleda posiljanje reklamnih sporocil enostavno in v teoriji donosno opravilo, ponavadi sploh ni, ce nimamo popolnoma razdelanih osnov za taksno pocetje. Iz lastnih izkusenj vem, da je potrebno zaupanje preko interneta graditi pocasi in dosledno s prefinjenimi in ne vsiljivimi metodami. Teh je ogromno.
  Lp
  R

  • Bojan Straže 11. 02. 2011 ob 23:32 - Odgovori

   Se popolnoma strinjam, Renato. Le da ne pričakujem kakega visokega odziva, če jih bomo povabili na naše “novice” ali “obvestila”.

   Mislim, da jim moramo ponuditi kaj bolj koristnega … 🙂

   • Aleksander 28. 03. 2016 ob 17:42 - Odgovori

    Se čisto strinjam z vami in sem takšnega mnenja, da ljudje ne posvetijo dovolj časa na kvalitetnem email in da je mesto toliko prodajno usmerjen, da prijemniku koristno informacijo in je WIN-WIN za oba.

    Lp,

 11. Diana 11. 02. 2011 ob 10:34 - Odgovori

  Ja, težava je vedno, ko se znajdeš na drugi strani… Tudi meni gre spam na živce (ko ga dobim), a se ti hitro zgodi, da ga povzročaš, ko poskušaš čim večim povedati, kako dobro bi bilo zanje, če bi si privoščili to, kar ponujam… Moram priznati, da elektronskega mailinga še ne poznam tako dobro, ko bi si želela, zato tudi ne bo najboljše zgodbe o njemu, ki bi mi priborila uro svetovanja g. Bojana. Ki pa bi se , to že moram priznati, prilegal! Ravno zaradi tega, do bo naslednjič, ko bom to špočela, moj mailing čisto navdušil prejemnike, in se bojo jezili tisti, ki jim bo mojo pošto samodejno razvrstilo v spam mapo…
  Vse dobro še naprej g. Bojan in vsi njegovi bralci!
  Diana

  • Bojan Straže 11. 02. 2011 ob 23:35 - Odgovori

   Diana, poskusite jim najprej povedati, kako težko jim je sedaj – še preden jim poveste, kako dobro bi bilo, če bi si privoščili, kar ponujate. Zelo poveča odziv.

 12. Diana 11. 02. 2011 ob 10:36 - Odgovori

  prilegal = seveda prilegla (ura svetovanja namreč, da ne bo kaj narobe razumljeno). Gre le za malo prehitre prste!
  Lep dan, Diana

 13. Maja B. 11. 02. 2011 ob 14:01 - Odgovori

  Težave pri doseganju visokega odziva … po mojem se bom prav kmalu srečala z njimi, saj so mi v podjetju ravnokar dali zadolžitev, da bom morala pošiljati novičke po e-pošti.

  Trenutno pa je moja velika težava že v tem, da ne vem, kako naj se vsega skupaj sploh lotim. Kako naj naredim bazo e-naslovov potencialnih kupcev, komu lahko e-pošto sploh pošiljam, kako oblikovati besedilo … In ravno zato zdaj resno razmišljam, da bi se prijavila na vaš seminar. 🙂

  Se pa strinjam, da je prazna e-pošta, z nekaj praznimi pravokotniki namesto slik, prava katastrofa. Ponavadi še tega ne pogledam, kdo mi je to sploh poslal.

  Gospod Bojan, morda se pa res vidiva na vašem seminarju! 🙂

  Maja

  • Bojan Straže 11. 02. 2011 ob 23:25 - Odgovori

   Maja, kako se boste lotili nove naloge?

   Ko v trženju karkoli začnemo, je pomembno, da se tega naučimo pravilno – zgodaj priučene napake dolgo ostanejo z nami. In da najdemo nekoga, ki nam lahko zelo enostavno pove bistvo. Da nas nauči hitro ustvariti marketinško orodje za katerokoli storitev ali izdelek, v katerikoli panogi, kadarkoli.

   To je moj namen. Veselilo me bo, če se vidiva.

 14. Molitve 23. 12. 2016 ob 16:51 - Odgovori

  kako se pa izogniti hack?

 15. Anna Kodrič 26. 09. 2017 ob 11:40 - Odgovori

  Jaz sem tudi ravno začela pošiljati e-novičke po pošti in imam, kar dosti pozitivnega odziva. Me pa zanima kako lahko povečamo svojo email bazo?

Povejte svoje mnenje