Spam, ki čisto zares ne deluje

Vsi vemo, kaj je spam. Plesen, ki vsake toliko zasmrdi v e-poštnem predalu. Nikakršne veze nima z nami. In vedno nam poskuša prodati nekaj, kar ne potrebujemo.

Seveda se vse spremeni, ko smo mi pošiljatelj. Neee, naša pošta seveda ni spam. Imamo pač ugodno ponudbo. Naša roba je … suho zlato. In to, da smo e-naslove postrgali iz javnih baz, se nam morda zdi višek prebrisane iznajdljivosti …

Aaah.

Nekateri taki pošti se vsaj nasmejimo.

Pred dnevi mi je prijazna znanka poslala primer take neželene e-pošte. Slovensko računalniško podjetje je z njo vabilo v razkošen švicarski hotel. Napisali so:

“Da bi si lažje privoščili ceno 19.914 € na noč, do konca leta kupujte strežniško in mrežno opremo pri nas in si zagotovite odločilen zaslužek.”

Prepriča, kajne? Še sploh, če nikoli niste kupovali strežniške opreme.

A obstaja še hujša neželena pošta.

Njena nesmiselnost je že izziv za filozofe. In vendar jo uporablja toliko slovenskih podjetij, da sem ji priča vsak dan. Zajemite sapo.

To je prazna e-pošta.

No, ni prazna. Sestavljena je iz slik. Samo iz slik. Tudi besedila so vložena kot slike. In ker večina e-poštnih programov in odjemalcev ne prikazuje slik, vidimo prazno pošto ali pa le nekaj pravokotnikov namesto slik.

Koliko stotink sekunde traja, da ob taki pošti kliknemo na “Izbriši” ali pa na “Prijavite vsiljeno pošto”?

Nikoli ne pošiljajte e-pošte, ki so sestavlja zgolj slika.

Dragi moji, tudi neželene e-pošte nikoli ne pošiljajte. A res nikoli ne pošiljajte e-pošte, ki jo sestavlja ena sama slika ali več njih. Večina filtrov za neželeno pošto bo avtomatično domnevalo, da gre za slikovni spam in bo sporočilo zadržala. Če se bo sporočilu uspelo izmuzniti, pa ga bralec ne bo videl, če tega posebej ne nastavi. In zakaj bi?

Rešitev je preprosta.

Napišite e-sporočilo. Če želite, dodajte sliko, a besedilo mora prepričati tudi brez nje. Uporabite vse sladkosti HTML e-pošte, če želite – še vedno pa napišite tako besedilo, ki bo prepričalo, tudi če ne bo videti grafičnih elementov.

Ga znate napisati?