Kdo je Bojan Straže?

Bojan Straže je strokovnjak za neposredno trženje in avtor nekaterih najuspešnejših prodajnih pisem in drugih orodij z izjemnimi prodajnimi rezultati. Je pronicljiv tržni strateg, svetovalec direktorjev, pisec prodajnih besedil, grafični in industrijski oblikovalec, duhovit predavatelj, prejemnik uglednih mednarodnih in slovenskih nagrad, avtor več kot 70 člankov o trženju v strokovnih publikacijah in soavtor knjige Zelo enostaven način vodenja. Več kot dve desetletji mu zaupajo vodilni v panogah ali tisti, ki to želijo postati. Danes vodi podjetje Marketing Zmagovalcev, ki pomaga direktorjem in tržnikom hitreje najti stranke. Na spletu je ustvaril eno največjih, najkakovostnejših in najbolj branih zbirk marketinških nasvetov v Sloveniji: www.marketingzmagovalcev.com.

Pa drugače?

Bojan Straže rad bere.

No, rad tudi piše in počne še cel kup stvari. Nikoli ni hotel postati vodja, čeprav je že pri 13-ih letih vodil modelarski krožek osnovne šole. Ni želel postati predavatelj, čeprav je že 5 let kasneje predaval o zgradbi Space Shuttla na astronavtski konferenci, najmanj četrt stoletja starejšim udeležencem. Celo otroštvo je vedel, da bo arhitekt – in se nato pri 18-ih letih, ko je na sprejemnih izpitih dosegel 2. mesto med 600 kandidati, premislil in postal …

Oblikovalec v službi povečanja prodaje

Eden prvih takšnih projektov leta 1992 je bilo oblikovanje plastenke za Petrolovo motorno olje Proton, ki je kmalu prejela najvišja evropska priznanja za embalažo.

V naslednjih letih je ustanovil podjetje Movera in vodil ekipo odličnih oblikovalskih strokovnjakov (Darja Brečko Poženel, Andreja Martinc, Katja Gaspari, Kristijan Andoljšek, Ernest Bevc). Movera se je razvila v vodilno slovensko agencijo za orodja povečanja prodaje. Ena od njih je bila prodajno učinkovita embalaža, s katero so naročniki presegali prodajne plane. Tudi 2,43-krat, brez oglaševanja. Največjim slovenskim podjetjem je pomagal zasnovati in promovirati uspešne blagovne znamke, izdelke in storitve, med drugim podjetjem, kot so Krka, Petrol, Perutnina Ptuj, Pekarna Grosuplje, Droga, Sava Kranj, Kolinska, Mercator Emba, Ljubljanske mlekarne in desetine drugih, vseh panog in vseh velikosti.

Podjetje Euro Plus, eno izmed treh vodilnih svetovnih proizvajalcev posebne programske opreme, je z njegovo pomočjo povečalo prodajo za 30 %. Podjetju Hyla je pomagal, da je postalo številka 2 na svetu v prodaji sistemov za čiščenje zraka in prostora. Podjetje Tipro je z njegovo pomočjo postalo eden vodilnih svetovnih proizvajalec inteligentnih tipkovnic.

Izjemni uspehi v direktnem marketingu

Ob prelomu tisočletja je dejavnost prevesil na stran priprave marketinških strategij in orodij, ki so podjetjem pomagala prodati več in v krajšem času. Bojan Straže je postal eden najuspešnejših piscev prodajnih besedil in tržnih strategov. Razvil je inovativni 3-delni sistem, ki je podjetjem omogočal z zelo majhno ekipo prodajalcev zelo prepričljivo pokrivati velik del trga in bistveno skrajšati prodajni proces.

Njegova prodajna besedila so pomagala povečati prodajo podjetjem, ki prodajajo tako drugim podjetjem kot fizičnim osebam, večinoma za kompleksne in dražje storitve ali izdelke. Samo s pomočjo prepričljivih prodajnih besedil je uspel:

  • 9,7-krat povečati obisk v pohištvenem salonu,
  • več kot 2-krat povečati prodajo (ne odziv, prodajo) zavarovalniških storitev,
  • ustvariti stalen dotok povpraševanja tam, kjer poprej ni bilo nobenega,
  • prepričati 18 % vseh prejemnikov pisma v takojšen sestanek s prodajalcem najzahtevnejših tehnoloških rešitev in
  • ustvariti pisma, ki so celo ob napačni uporabi 15 % ljudi prepričala v želeno dejanje.

Priljubljen predavatelj in pisec člankov

Bojan Straže ni teoretik, ampak izkušen praktik, ki zna zelo jasno pojasniti, kaj in zakaj v praksi deluje.

Njegov marketinški nasveti Marketing Zmagovalcev so med najbolj branimi slovenskimi nasveti. V slovenskih poslovnih in marketinških medijih je objavil preko 70 člankov in je soavtor knjige ZEN vodenja (Zelo Enostaven Način vodenja) založbe Verlag Dashöfer, v slovenskem prostoru edinstvenega priročnika za direktorje.

Na vseh dosedanjih seminarjih je bil Bojan Straže prepoznan kot odličen predavatelj, ki so mu udeleženci podeljevali najvišje ocene. Najbolj jih je navduševalo, da je znal kompleksno problematiko predstaviti na zelo enostaven, jasen in zabaven način.

Danes

Več kot dve desetletji mu zaupajo vodilni v panogah ali tisti, ki to želijo postati. Danes vodi podjetje Marketing Zmagovalcev, ki pomaga direktorjem in tržnikom hitreje najti stranke.

In še vedno bere toliko, da mu na wc-ju zaspijo noge.