Najhitrejši način, da postanemo mojster

Kaj je najhitrejši način, da se naučite trženja? Bolj jasno bo, če vprašam drugače. Kaj je najhitrejši način, da pripravite božansko sladico ali kraljevsko kosilo – če ne znate kuhati? Enostavno je. Vzamete recept kuharskega mojstra in se natančno držite navodil. In – voila! Kaj je torej najhitrejši način, da postanete mojster pisanja prodajnih besedil, tudi če nimate pojma o tem?

Imenuje se posnemanje.

Na enak način ste se naučili govoriti, pisati in kuhati. Uporabili ste najnaravnejši, najhitrejši in najučinkovitejši način – in nihče vas ni tega učil. Zapisan je v vaši DNK.

Toda ne gre za posnemanje besed. Če inteligentno preučimo in posnamemo vse strategije in taktike, ki jih uporabljajo mojstri, lahko hitro žanjemo mojstrske rezultate. Spomnimo se na kuhanje po receptu.

Enako mojstrske rezultate lahko dosežemo v marketingu.

Ali v katerikoli dejavnosti. Če se ne sabotiramo z mišljenjem, da tega nikoli ne bomo zmogli in da nismo nadarjeni. Ker potem tega res nikoli ne zmoremo.

Zakaj je tako lahko razumeti, da lahko pripravimo vrhunski obrok, tudi če ne znamo kuhati? Zato, ker pripravo hrane ne jemljemo kot nedoumljivo dejanje božanskega navdiha. Pripraviti obrok je tehnika, kajne? Znanost, pravila, zakonitosti, seznami, količine, zaporedje. Ko obvladamo, smo lahko tudi kreativni, a kreativnost ni pogoj za odličen obrok.

In kaj je mojstrsko obvladati prepričljivo pisanje prodajnih sporočil, to najpomembnejšo veščino vseh tržnikov? Znanost, pravila, zakonitosti, seznami, količine, zaporedje. Nič drugega. Prav gotovo pa ne kaka mešanica kreativnosti in nadarjenosti.

Zakaj potem nismo vsi mojstri?

Ker ni receptov, dragi moji. In ni tradicije širjenja receptov. Kje lahko najdemo dobre kuharske recepte? Povsod. Od koga lahko prejmemo kak dober recept? Skoraj od vsake mame, skoraj v vsaki reviji in preko nešteto knjig. Koliko ljudi zato zna kuhati? Dobesedno milijarde.

Kje pa lahko najdemo kak recept za pripravo mojstrskega prodajnega pisma ali oglasa? Recimo v Sloveniji? Aha. Nekam tiho je postalo, še veter je nehal pihati. Ni receptov. Ni ljudi, ki bi jih širili. Ni zlahka dostopne literature, na internetu pa je na tem področju neprebavljiva mešanica šarlatanskih in navzkrižno prepisovanih nasvetov z onkraj luže.

Ker zelooo redki obvladajo pisanje prodajnih sporočil, se potolažimo, da so verjetno zelo nadarjeni in kreativni posamezniki.

In začnemo misliti, da to ni za nas in da v tem nikoli ne bomo dobri.

Zelo previdni moramo biti, kaj mislimo o sebi. Vedno postanemo to, kar mislimo, da smo.

Morda še nikoli niste pisali prodajnih sporočil, pa zdaj morate. Morda še nikoli niste prodajali, zdaj pa so pač taki časi. Morda si domišljate, da niste ravno kreativen človek.

In kaj potem? Če vam nekdo zaupa natančen recept za pripravo prepričljivega prodajnega besedila in se natančno držite vseh navodil, kaj bo nastalo?

Prepričljivo prodajno besedilo, nič drugega.

Če natanko posnemate način razmišljanja mojstrov, če se do svojih strank obnašate kot mojstri, če pridobite enake podatke o njih kot mojstri, če uporabite enako zgradbo sporočila, če se držite predpisanih količin, če za sabo popravite napake, kot to počno vsi mojstri in če glede recepta – samo tega ne – ne postanete kreativni, potem bo pred vami zasijalo prepričljivo prodajno besedilo.

Morda ste vedeli, ali pa tudi ne. Mojstri prepričljivega pisanja delujejo na enak način. Razmišljajo zelo zelo podobno, uporabljajo praktično enako zgradbo sporočila, podobno dolg čas posvečajo posamičnim delom sporočila in popravljajo zelo podobne napake. In kdo bi si mislil, zelo podobno uspešni so nasproti ljudem, ki ne poznajo ali ubogajo receptov.

Recept je zaporedje strategij in tehnik, ki vedno deluje.

Skrivnost uspeha mojstrov je disciplina pri uporabi recepta: kaj narediti, kdaj in kako. Katero koli veščino se želimo naučiti, potrebujemo recept. Brez njega smo prepuščeni dolgoletnemu in napornemu učenju preko lastnih napak.

Kakšen je vaš recept?

Je od mojstra ali od “dobrega znanca”? Vedno poskušajmo pridobiti recept od mojstra. Vse, kar je v trženju in prodaji odličnega, sloni na vrhunskih receptih, ne na kreativnosti.