Katero podjetje potrebuje brošuro?

In to v dobi interneta? Morda vi. A preden se odločite, ali jo potrebujete ali ne, preberite, kako lahko papirna brošura podjetja tekmuje s predstavitvijo podjetja na spletu. Čeprav imamo tam neomejeno prostora, skoraj brezplačno.

Ali veste, kako predajo brošuro podjetja na Japonskem? Tako kot vizitko. Primejo jo z obema rokama, obrnejo z besedilom proti vam in vam jo podarijo s priklonom. Kakšna bi morala biti vaša brošura, da bi vi naredili enako in bi se sogovornik ob tem počutil počaščenega?

Včasih je večina podjetij v tiskovinah razlagala, kdo so, kaj delajo in kje so. Danes to nima nobenega smisla. Vse to lahko skoraj brezplačno razložimo na spletu. In bodimo pošteni, še preden se bo kdor koli sestal z nami, da bi mu sploh lahko predali našo brošuro, si bo vse o nas ogledal na spletu.

Čemu potem služi brošura podjetja? Zakaj bi zanjo tratili čas in denar? Pojdimo po vrsti.

Kakšen je namen brošure podjetja?

Popolnoma drugačen kot nekoč. Med prvim srečanjem nikogar med našimi strankami v resnici ne briga, kaj počnemo. To že vedo. Še manj jih zanima, kako to tehnično počnemo. Zanima jih le to, ali je z nami smiselno in varno poslovati. Zanima jih, ali lahko nam, neznancem, dolgoročno zaupajo. Zanima jih, ali bomo pošteno in zanesljivo rešili vse težave, do katerih bo prišlo med sodelovanjem.

Prvo osebno srečanje med nami in njimi je preizkušnja. Človeka spoznaš, ko ga pogledaš v oči. V teh trenutkih se gradi zaupanje. Takrat nihče ne gleda spletnih strani. Takrat je čas za predajo brošure podjetja.

Ali res potrebujemo brošuro podjetja?

Odvisno od tega, s kom želimo sodelovati. Večje, kot je podjetje, ki se mu želimo predstaviti, bolj potrebujemo brošuro. Dolgoročnejše, kot je sodelovanje, za katero se dogovarjamo, bolj potrebujemo brošuro. Več kot je naših tekmecev na teh pogovorih, bolj potrebujemo brošuro. Bolj, ko smo ozemeljsko oddaljeni od prihodnjega partnerja, bolj potrebujemo brošuro.

Zakaj? V vseh teh situacijah je toliko bolj pomembno, da zgradimo zaupanje v nas.

Ogledovanje naših podatkov na spletu je anonimno in samotno dejanje. Predaja naše brošure med osebnim srečanjem pa je poglabljanje osebnega odnosa s prihodnjim kupcem. Je kot darilo in veliko prejemnikov bo skoraj nezavedno reklo “Hvala”, ko jo bo prejelo. Je pomemben element gradnje zaupanja v ključnih trenutkih, ko prihodnja stranka tuhta, ali je z nami varno poslovati.

Kaj so osnovne naloge dobre brošure podjetja?

Tri so, v tem vrstnem redu:

  • Zgraditi zaupanje
  • Zgraditi vtis visoke vrednosti
  • Spodbuditi k stiku

Pomembno se je zavedati, da brošura podjetja ni orodje informiranja. Ne, ni, čeprav jo večina podjetij uporablja kot tako. V resnici je orodje gradnje zaupanja. In tega ne zgradimo z informacijami o svojem podjetju. Kako ga zgradimo?

1. Gradnja zaupanja

Začnimo z naslovnico.

Nobenega zaupanja ne bomo vzbudili, če bomo na naslovnici predstavili velik logotip svojega podjetja in ga ozaljšali s sliko samo nam ljube stavbe. To tudi nikogar ne zanima. Naslovnica odpira vrata v brošuro, zato mora biti na njej nekaj, kar pritegne in sili v odpiranje. Nikogar ne zanima, kaj smo, vsakogar pa zanima, kaj dajemo, kaj omogočamo, katere težave rešujemo. Napišimo kot naslov stavek, ki govori o tem, čemu smo na svetu. Začnimo brošuro z bralcem, ne s sabo. Jasno je, da bomo nekje na naslovnici postavili tudi svoje ime in znak, vendar ne pretiravajmo z velikostjo.

Govorimo o bralcu, ne o sebi.

Kako to, boste rekli, saj gre za brošuro našega podjetja? Res je, a obstajamo zaradi bralca. Od bralcu podobnih imamo prihodke, njim rešujemo težave, njim omogočamo, kar sam ne zmorejo, njim ponujamo koristi, ki jih drugje ne morejo prejeti. Zato prevedimo vse stavke tako, da se bodo obračali na bralca. Recimo, namesto “O podjetju XYZ” raje napišimo “Zakaj kupci zaupajo podjetju XYZ”. Namesto “Podjetje XYZ proizvaja …” napišimo “Podjetje XYZ vam omogoča …”.

Bodimo osebni.

Ne predstavljamo podjetja, ampak ljudi podjetja. Spodobi se in pravično je, da nekje na začetku bralca nagovori direktor z osebnim sporočilom. Brošura naj predstavlja, kako razmišljajo ljudje v podjetju, kakšna je kultura zaposlenih, zakaj počno vse to tako, kot počno. Na slikah naj se pojavljajo ljudje, pa najsi gre za domnevno zaposlene ali domnevno stranke.

Ne kričimo na brošuri.

Delujmo umirjeno in zanesljivo. Ne pritegujmo pozornosti z močnimi barvami in gigantsko velikimi črkami. Uspelo nam bo upleniti pozornost, a ne bomo zgradili zaupanja. Na srečanju in ob predaji brošure tudi nismo oblečeni v rdeče in rumene obleke in kostime, kajne?

2. Gradnja občutka visoke vrednosti

Občutek visoke vrednosti lahko gradimo z vsebino in oblikovanjem, idealno pa z obema.

Opisujmo koristi in ne lastnosti.

O tem čivkajo že vrabci, a kljub temu veliko podjetij piše dolge strani suhoparnih podatkov o podjetju, ne da bi jih prevedla v nekaj, kar bralcu predstavlja korist. Za vsak odstavek ali celo stavek se vprašajmo, kako korist prinaša bralcu in ali zvišuje občutek vrednosti. Najpreprostejše to naredimo, če se pri vsakem odstavku vprašamo “In kaj zato?”. To se bo spraševal tudi bralec, zato spremenimo besedilo tam, kjer ni čutiti koristi.

Še bolje, opisujmo, kaj so rekle in naredile stranke.

Ko opevamo sami sebe, nismo verodostojni. Ko nas opevajo drugi, se bralec poistoveti z njimi. Izjava nekoga drugega o nas daje veliko večji občutek naše vrednosti kot katera koli naša izjava.

Ne pretiravajmo s količino informacij.

Pišimo krajše stavke, krajše odstavke, teme logično zaključujmo na eni strani. Bralec bo dobil občutek, da je vsak stavek in vsaka tema pomembna.

Opišimo smisel svojega obstoja.

Opišimo, kaj je naša strast. Uporabimo zgodbe o svojem nastanku ali kaki pomembni inovaciji, če so zanimive. Razložimo filozofijo podjetja skozi resnično zgodbo, ki prikazuje njeno uporabo v praksi.

Pri oblikovanju uporabimo prazen prostor.

To pomeni, da ne natlačimo besedil in slik na vsako stran. Naj dihajo, naj bo na strani nekaj praznega prostora, zaradi katerega bo vsebina pridobila težo in pomembnost.

Pazljivo izberimo pisave. Na spletnih straneh imamo zelo skope možnosti izbire pisav, v tisku pa jih imamo na voljo na tisoče. Vsaka pisava ima svoj značaj – oblikovalec naj izbere tiste, ki ustrezajo želenemu vtisu podjetja in hkrati dvigujejo občutek vrednosti in žlahtnosti.

Izberimo format, ki ni pokončni A4.

Če se želimo utopiti med podobnimi, če res ne želimo v ničemer izstopati in če hlepimo po nevidni povprečnosti, potem izberimo pokončni A4 format. Če pa želimo biti drugačni in z višjim občutkom vrednosti, izberimo drugačen format. Ni treba pretiravati. Recimo, že nekaj milimetrov višji in ožji format od A4 bo opazno drugačen od klasike, ne da bi to povzročilo težave pri arhiviranju.

Uporabimo najkakovostnejši papir in tisk.

Izbira med papirji je velikanska, tako glede barv kot površinske strukture. Otipljive ali vidne lastnosti papirja močno prispevajo k vtisu vrhunskosti in visoke vrednosti. Po vseh naporih si ne smete privoščiti, da bi pošiljali poceni, a slabo stiskane brošure. Zagotovite si kakovostno pripravo in tisk.

3. Spodbuda k stiku

Večina slovenskih brošur tu popolnoma odpove. Bolj, ko se brošura bliža koncu, bolj je dolgočasna in polna tehničnih podatkov. Konča se ponavadi s prazno stranjo in naštevanjem kontaktnih podatkov podružnic podjetja. Si predstavljate, da bi tako depresivno končali prodajno srečanje?
Konec brošure je mesto, kjer spodbudimo bralca k stiku. To ni le ena vrstica suhoparnih kontaktnih podatkov. Temu posvetimo eno stran in jo zasnujmo enako pazljivo kot vse prejšnje strani, morda še pazljiveje.

Bralcu jasno povejmo, kaj naj naredi. Nato mu povejmo še, zakaj naj to naredi. In za tem mu ponudimo vse informacije, ki jih potrebuje za ta stik, pa naj bo to klic, klik ali obisk.

Kaj je vsebina prepričljive brošure o podjetju?

Če želimo zgraditi zaupanje, občutek vrednosti in spodbuditi k stiku, o čem naj brošura govori? Prav gotovo ne o naših izdelkih in storitvah.

Govori naj o naših ljudeh: kako razmišljajo, katere vrednote jih poganjajo, kaj je njihova strast. Govori naj o kulturi podjetja. Govori naj o tem, v čem smo drugačni od tekmecev. V čem smo edini in posebni.

Bralca zanima, ali lahko z nami sodeluje. Čez pet let bomo morda proizvajali naprednejše izdelke ali ponujali drugačne storitve, a kultura podjetja bo ostala. Slovenski primer tega je zgodba podjetja Tipro, ki proizvaja vrhunsko in inteligentno opremo za vnos podatkov v računalniške sisteme. Dolgo časa so snubili podjetje Siemens, preden so jih ti povabili na srečanje, ki je odločalo o prihodnjem sodelovanju. Na nekajurnem srečanju so se bolj malo pogovarjali, kaj v Tipru počno. Ker je predstavnike Siemensa zanimalo dolgoročno, vsaj desetletno sodelovanje, so se veliko bolj pogovarjali o tem, kako v Tipru razmišljajo. Predstavniki Tipra so svojo predstavitev podprli z odlično brošuro podjetja, ki ni govorila o tipkovnicah in ekranih, ampak o ljudeh. Siemensovce je zanimalo, ali so Tiprove vrednote skladne z njihovimi in prav to je opisovala brošura.

Kaj torej, papirna ali spletna brošura podjetja?

Če želite dolgoročno sodelovati z večjimi ali tujimi podjetji, potem je odgovor: oboje. Spletu prepustite informiranje o vsem, kar je povezano z vašim podjetjem. Ključna odločitev, da ste zaupanja vredni, pa bo padla na podlagi srečanja v živo. Srečanja, kjer boste predali dragoceno brošuro podjetja. Tako, ki bo vzbudila zaupanje, občutek visoke vrednosti in željo po sodelovanju. Brošuro, ki jo boste s ponosom predali z obema rokama, kot to narede Japonci.