Kako predstaviti podjetje?

Odločili ste se, da predstavite svoje podjetje. Morda v prospektu. Morda na spletu. Morda v svetleči in dišeči brošuri. Ste vrgli denar skozi okno – ali naredili veličasten vtis? Odvisno od tega, kaj ste napisali.

Pred časom sem odprl eno takih brošur, izdelek pod pokroviteljstvom cenjenega ponudnika kariernih storitev. Kar mi je ustavilo srce, so bile celostranske predstavitve podjetij, omenjenih v brošuri.

Kako do onemoglosti zdolgočasiti bralca?

Tako, da mu napišete, kakšne vrste podjetje ste in katere storitve ponujate.

Dragi moji, taka predstavitev podjetja zanima samo vas in vašo ljubo mamo. Bodočih strank, ki vas še ne poznajo, ne briga nič v zvezi s tem. Ne zanima jih vaše podjetje, ne zanimajo jih vaše storitve, ne zanimajo jih vaši izdelki in ne zanimate jih vi osebno. Žal. Vse, kar jih zanima, je:

“Zakaj naj bi tratil čas z vami?”

Zveni grobo? Pa ni. Tudi mi enako gledamo na svet. Predstavljajmo si, da prejmemo 100 prošenj za novo delovno mesto v svojem podjetju. Od tega jih je 95 podobnih kot jajce jajcu. Začnejo se z “Moje ime je …”, sledi dolga siva statistika vseh delovnih izkušenj, konča pa se z upanja polnim pozdravom.

Jih bomo brali z zanimanjem? Ne. Vsaki bomo namenili 0,7 sekunde – in na koncu nam bo strašno žal za ta izgubljeni čas. Preostalih 5 prošenj bo drugačnih, uplenile bodo našo pozornost in nas napolnile z upanjem.

Klasična predstavitev ne deluje.

Že dolgo ne več. Tudi osebno ne. Če se osebno predstavljamo na ta način, bomo morda prejeli kak vljuden nasmešek, učinka pa ne bo.

Kaj deluje? Ko se boste spraševali, kako pripraviti brošuro podjetja, pripravite vsebino, ki bo plenila pozornost bodoče stranke in ustvarila zaupanje do vas. Kakšen je pravilni odgovor na vprašanje “Zakaj naj bi tratil čas z vami”?

“Ker vam bom pomagal rešiti naslednje težave.”

Nič ne pritegne pozornosti stranke bolj, kot težave nje same. Kot podjetje smo na svetu zato, da pomagamo strankam doseči več. In največ lahko dosežejo, če jim odpravimo ovire, ki jih zadržujejo na poti do zvezd.

Kakšne težave?

Nimam v mislih “težav z zaposlenimi”, “težav s poslovanjem” ali “težav z denarjem”. Ti opisi so tako presplošni, da ne pritegnejo nobene resne pozornosti. Treba je iti globlje, biti precej bolj natančen.

Primer, primer, primer.

V agenciji Marketing zmagovalcev ne rešujemo ” težav s trženjem” ali “težav s prodajo”. To bi bilo presplošno. A če imate odlično storitev ali izdelek, stranke pa raje kupujejo slabše in dražje storitve pri tekmecu, potem imate težavo s komunikacijo. Kar govorite in pišete, ne prepriča strank. Ne slišijo vas. Ne verjamejo vam. Ne prebudite dovolj občutka vrednosti. Ali pa strankam ni jasno, kakšna je vaša razlika do konkurence.

To nima nič opraviti s produktom, zanj veste, da je odličen. Vse to se dogaja le zaradi tega, kar o sebi in produktu poveste ali napišete. Morda ne veste, kaj vse povedati. Morda nimate česa povedati. Morda veste kaj, pa ne veste kako. Ali pa ne veste, kako zgraditi zaupanje in občutek vrednosti. To je vaša težava.

In to je težava, za katero smo zdravniki. Znamo izluščiti in ubesediti konkurenčno prednost in razliko. Za nekatera podjetja ustvarimo nova prodajna orodja ali besedila, ki močneje pritegnejo, zgradijo zaupanje, dvignejo vrednost in prodajo. Pri drugih to naučimo ljudi znotraj podjetja, da znajo narediti sami. Pri najrazličnejših podjetjih in panogah smo v zadnjem desetletju dosegli ogromno povečanje odziva ali prodaje, zato sodelovanje z nami pomeni varno in hitro povečanje prodaje.

Kakšne težave rešujete sami?

Žal tega ni mogoče ugotoviti mimogrede in med malico. Sedite in razmislite o tem. Še bolje, spomnite se: Katere težave so imele stranke, ki ste jih pridobili v zadnjih letih?

Nato pripravite predstavitev podjetja. Strankam povejte, katere težave jim lahko pomagate rešiti. In opazujte, kako se jim bodo zasvetile oči.