Kako predstaviti podjetje?

Odločili ste se, da predstavite svoje podjetje. Morda v prospektu. Morda na spletu. Morda v svetleči in dišeči brošuri. Ste vrgli denar skozi okno – ali naredili veličasten vtis?

Odvisno od tega, kaj ste napisali.

Klasična predstavitev podjetja stranko zdolgočasi do onemoglosti. Kako pritegniti njeno pozornost?

Pred časom sem odprl eno takih brošur, izdelek pod pokroviteljstvom cenjenega ponudnika kariernih storitev. Kar mi je ustavilo srce, so bile celostranske predstavitve v brošuri omenjenih podjetij.

Kako do onemoglosti zdolgočasiti bralca?

Tako, da mu napišete, kakšne vrste podjetje ste in katere storitve ponujate.

Dragi moji, to zanima samo vas in vašo ljubo mamo. Bodočih strank, ki vas še ne poznajo, ne briga nič v zvezi s tem. Ne zanima jih vaše podjetje, ne zanimajo jih vaše storitve, ne zanimajo jih vaši izdelki in ne zanimate jih vi osebno. Žal. Vse, kar jih zanima, je:

“Zakaj naj bi tratil čas z vami?”

Zveni grobo? Pa ni. Tudi mi enako gledamo na svet. Predstavljajmo si, da prejmemo 100 prošenj za novo delovno mesto v svojem podjetju. Od tega jih je 95 podobnih kot jajce jajcu. Začnejo se z “Moje ime je …”, sledi dolga siva statistika vseh delovnih izkušenj, konča pa se z upanja polnim pozdravom.

Jih bomo brali z zanimanjem? Ne. Vsaki bomo namenili 0,7 sekunde – in na koncu nam bo strašno žal za ta izgubljeni čas. Preostalih 5 prošenj bo drugačnih, uplenile bodo našo pozornost in nas napolnile z upanjem.

Klasična predstavitev ne deluje.

Že dolgo ne več. Tudi osebno ne. Če se osebno predstavljamo na ta način, bomo morda prejeli kak vljuden nasmešek, učinka pa ne bo.

Kaj deluje? Kaj bi morali napisati v predstavitev podjetja, da bi uplenili pozornost bodoče stranke in prejeli njeno zaupanje?

Kakšen je pravilni odgovor na vprašanje “Zakaj naj bi tratil čas z vami”?

“Ker vam bom pomagal rešiti naslednje težave.”

Nič ne pritegne pozornosti stranke bolj, kot težave nje same. Kot podjetje smo na svetu zato, da pomagamo strankam doseči več. In največ lahko dosežejo, če jim odpravimo ovire, ki jih zadržujejo na poti do zvezd.

Kakšne težave?

Nimam v mislih “težav z zaposlenimi”, “težav s poslovanjem” ali “težav z denarjem”. Ti opisi so tako presplošni, da ne pritegnejo nobene resne pozornosti. Treba je iti globlje, biti precej bolj natančen.

Primer, primer, primer.

Sam osebno ne rešujem” težav s trženjem” ali “težav s prodajo”. To bi bilo presplošno. A če imate odlično storitev ali izdelek, stranke pa raje kupujejo slabše in dražje storitve pri tekmecu, potem imate težavo s komunikacijo. Kar govorite in pišete, ne prepriča strank. Ne slišijo vas. Ne verjamejo vam. Ne prebudite dovolj občutka vrednosti. To nima nič opraviti s produktom, zanj veste, da je dober. Vse to se dogaja le zaradi tega, kar o sebi in produktu poveste ali napišete. Morda ne veste, kaj vse povedati. Morda nimate česa povedati. Morda veste kaj, pa ne veste kako. Ali pa ne veste, kako zgraditi zaupanje in občutek vrednosti. To je vaša težava.

In to je težava, za katero sem zdravnik. Za nekatera podjetja napišem novo besedilo, ki močneje pritegne, zgradi zaupanje, dvigne vrednost in proda. Pri drugih to naučim ljudi znotraj podjetja, da znajo narediti sami. Pri najrazličnejših podjetjih in panogah sem v zadnjem desetletju dosegel ogromno povečanje odziva ali prodaje, zato sodelovanje z mano pomeni varno in hitro povečanje prodaje.

Kakšne težave rešujete sami?

Žal tega ni mogoče ugotoviti mimogrede in med malico. Sedite in razmislite o tem. Še bolje, spomnite se: Katere težave so imele stranke, ki ste jih pridobili v zadnjih letih?

Nato bodočim strankam povejte, katere težave jim lahko pomagate rešiti. In opazujte, kako se jim bodo zasvetile oči.

6 komentarjev za Kako predstaviti podjetje?

  1. Sicer spremljam Marketing zmagovalcev od vsega začetka in zadeva drži tako kot dobro prodajno pismo,oglas, TV oglas,… vsi imajo skupno, da morajo reševati probleme/težave kupcev. Lep dan!

  2. zavedam se, da je osnovni namen komunikacije s stranko vspodbuditi njegovo zanimanje in željo po našem izdelku vendar pa tudi nam včasih zmanjka idej. Želimo in pričakujemo , da nam bo ob kaminu prijetno predvsem pa lažje in boljše. Zato smo hvaležni za pomoč in ideje

  3. Najprej bi rad pohvalil marketinško pomoč, ki jo nudite. Veliko prebranega si poskušam predstavljati na mojem področju. Nekatere stvari so same po sebi logično dejstvo, ki ga pri reševanju vsakodnevnih težav ne opazimo. Na primer, pozornost stranke najbolj pritegne omemba njene težave. Pri nas izvajamo kamnite obloge in izolirane fasade s kamnito oblogo. Koncept fasadnega sistema pritegne veliko večje zanimanje, ker rešuje težavo, ki je očitno pri “strankah” razširjena.

Povejte svoje mnenje