Kako testirati naslov e-pošte?

Kaj naredimo vedno, preden se spustimo v polno kad omamno dišeče kopeli? Preverimo temperaturo.
In kaj večina tržnikov naredi vedno, preden porabi novih (apčih!…) tisočakov evrov za novo tržno akcijo?
Nič. Vrtijo si gumb, če pride mimo dimnikar.

Ne preverijo pa temperature v glavah strank.

Stranke so muhaste. Ne glede na to, kako dobro naredimo tržno kampanjo, nikoli v resnici ne vemo, kako se bodo odzvale. Lahko smo sam bog marketinga (slišite, kako treskajo strele?), a mnenje strank je vedno zmuzljivo kot dobro namočeno milo.

Testiranje je rešitev in problem hkrati.

Ja, če na majhnem vzorcu naših strank preverimo, katera od dveh ali več različic je strankam bolj všeč, potem lahko preostali večini damo to, kar jim bo domnevno bolj všeč. Ampak kdo ima čas izvajati vse to testiranje? Jaz ne. A priporočil vam bom orodje, ki sem ga testiral zadnje pol leta in sem tako navdušen nad njim, da ga mirne duše skromno predstavim.

Življenje je lahko namenjeno lepšim stvarem.

Predstavljajmo si, da napišemo e-pošto za naše drage bodoče kupce. Vemo, da je naslov eden najbolj bistvenih delov e-pošte, saj odloča o tem, kdo bo odprl pošto in tudi, s kakšnim mnenjem jo bo bral. Zato si vzamemo dodatnih 5 minut in si zamislimo še en naslov, morda še boljši od prvotnega.

Nato kliknemo, da želimo testirati oba naslova na recimo 20 % vseh prejemnikov v bazi. Polovica naj jih dobi pošto z eno različico naslova, druga polovica z drugo. Po recimo 4-ih urah testiranja, hm, naj bo raje po 7-ih urah, naj se zmagovalna različica avtomatično pošlje na preostalo večino, vsi podatki o odpiranjih in klikih pa naj se sproti zapisujejo v poročilo.

Kliknemo za začetek testa in gremo pojest kaj dobrega. Je to predobro, da bi bilo res?

Spoznajmo Mailchimp.

Zgoraj omenjeno je del normalnega delovanja spletne aplikacije Mailchimp. Namenjena je pošiljanju e-pošte na velike ali majhne baze prejemnikov. Mailchimp ni program, ki bi ga inštalirali, vse poteka preko spleta in je dostopno od koderkoli.

Če bi razlagal, kaj vse zmore Mailchimp, bi se vam orosile oči od sreče. A ni časa. Razložil bom samo, kako elegantno zgleda testiranje dveh naslovov v Mailchimpu.

Testiranje v Mailchimpu:

Ko v Mailchimpu želimo poslati novo e-pošto veliki skupini ljudi, nam kot eno od možnosti ponudi “A/B split campaign”, po domače test dveh različic. Takoj ko s tresočo roko kliknemo na to možnost, nam Mailchimp ponudi nekaj nastavitev, ki nas osupnejo s svojo enostavnostjo.

Najprej povemo, kaj želimo testirati: dva naslova, dve imeni pošiljatelja (hm) ali dva različna časa pošiljanja.

Potem kar z drsnikom določimo, na kolikšnem delu baze bomo testirali. Preostali del bo prejel zmagovalno različico.

Na koncu še kliknemo, kako bomo določili zmagovalca. Lahko je to tista e-pošta, ki jo je odprlo več ljudi. Lahko je to tista, ki je prejela več klikov na povezave znotraj nje. Lahko pa sistem počaka na našo odločitev in šele potem pošlje zmagovalca večini.

In še zadnji cukrček: koliko časa želimo testirati? Določimo v urah ali dnevih, poženemo zadevo in pozabimo. Mailchimp stestira, ugotovi zmagovalca, ga pošlje preostali večini in nam pripravi lično poročilo.

5 minut in je konec dela.

No, za vse to ne porabimo niti 5 minut, pa če še tako mrščimo čelo. Če pa je danes torek in nastavimo, da se vse skupaj sproži v četrtek, pa lahko namakamo gležnje v toplem bazenu daleč stran od računalnika, ko Mailchimp pridno dela.

Kako enostavno, lično in zabavno zgleda vse skupaj, si lahko pogledamo tudi na tej povezavi.

Pa je drag, tale Mailchimp?

Če imamo bazo manjšo od 2000 prejemnikov, ga bomo, tako pravijo pri Mailchimpu, uživali do konca življenja brezplačno. Nad 2000 prejemnikov pa cena mesečne uporabnine počasi raste in je v okvirih cen podobnih spletnih rešitev. Tudi tistih, ki ne premorejo Mailchimpove prisrčne enostavnosti uporabe.

Tržnikom z večjo bazo predlagam, da si obvezno ogledajo Mailchimp in pocedijo sline na tem, kaj vse zmore. Ponujam vam dve možnosti ogleda:

Mailchimp z 30 dolarjev popusta – na tej povezavi (ki je tkim. “affiliate link”) boste prejeli 30 USD popusta, če boste kdaj postali kupec Mailchimpovih storitev.

Mailchimp brez popusta – na tej povezavi, ki je klasična povezava, ne boste prejeli popusta, a si Mailchimp tako ali drugače vseeno oglejte.

Kdor ne testira, nima več izgovora.

Vsaj pri e-pošti. Če pa imate še kak izgovor pri drugih vrstah trženja, se bomo o tem resno pomenili kdaj drugič.