Kako do strank preko spleta?

Recimo, da smo uspeli obiskovalca pritegniti na našo spletno stran. Kaj sedaj?

Kako naj obiskovalca pretvorimo v stranko?

Premalo strank na internetu?
V veliko podjetjih ne pridobijo nobene stranke preko spleta. Zakaj?

Gre za eno najmanj razumljenih skrivnosti pridobivanja strank preko spleta.

V veliko podjetjih namečejo na stran kopico podatkov o izdelku ali storitvi in glasno hvalijo svoj dolgoletni obstoj. V drugih se predstavijo skopo in elegantno oblikovano, kot bi nam iz razdalje diskretno mežikali izpod dolgih trepalnic. A ker ne poznajo ključne skrivnosti pridobivanja strank preko spleta, ni strank niti za ščepec.

Skrivnost se glasi:

Obiskovalec mora nekaj NAREDITI.

Tisti hip, ko je na strani. Ne sme le brati in gledati, nekaj mora fizično narediti.

Kako vemo, da imamo pozornost našega obiskovalca? Ne vemo, ne vidimo ga. Edini znak, da smo mu vzbudili zanimanje, morda celo željo, je ta, da nekaj naredi. Karkoli!

Zakaj je to tako pomembno?

Večina spletnih strani podjetij informira, a ne spodbuja k ničemer. Ne ustvarja želje. Kakršnokoli fizično dejanje pa je znak, da se je v obiskovalcu nekaj prelomilo. Začel se je zanimati, morda si celo želi.

To še ni vse. Če obiskovalca ne spodbudimo k fizičnemu dejanju, ne bomo od njega imeli nič. Nikar si ne delajmo utvar, da bo prebrane informacije pazljivo prežvečil in kdaj kasneje spet prišel na našo spletno stran. Morda, a vprašanje, če ne bomo takrat že upokojeni. Ne, če ob obisku strani ne naredi nič, je izgubljen. No ja, mi smo.

Kaj naj naredi obiskovalec?

Narediti mora nekaj, kar bo vzpostavilo zaupanje in stik med nama. Na vsaki strani, kjer se nahaja, mora imeti čimveč možnosti, da nekaj naredi. Recimo:

 • Naj klikne za prenos datoteke (kak informativni PDF, katalog, zemljevid, koledar dogodkov ipd.)
 • Naj nam piše preko kontaktnega obrazca
 • Naj komentira stran, na kateri je
 • Naj oceni izdelek, ki ga gleda
 • Naj vpiše e-naslov, na katerega bo dobil nasvet, serijo nasvetov, novice ipd.
 • Naj uporabi iskalnik na strani in vpiše iskani pojem
 • Naj klikne na povezavo “Več o tem”
 • Naj klikne na Facebook-ov gumb “Všeč mi je”
 • Naj predlaga izboljšave, pohvali ali pograja
 • Naj pokliče! (uf, ta je težko uresničljiva, a odlična možnost)

Kaj je najbolj dragoceno, kar lahko naredi?

Poleg nakupa, seveda? Da nam da svoj e-naslov ali kak drug kontaktni podatek. Ne bodimo pogoltni, ne silimo ga v izpolnjevanje obrazcev, dolgih kot dohodninska napoved. En samcat e-naslovček bo čisto dovolj, da ga začnemo redno razveseljevati z informacijami, ki jih bo bral z užitkom, se ob njih kaj naučil in celo zabaval. In nam začel zaupati kot človeku in strokovnjaku.

Ja, zaupanje se kuhlja počasi, a je potem nakup toliko bolj okusen. Veliko zaporednih nakupov. A vse se začne z dejanjem.

Preglejte vsako podstran svojega spletišča – koliko spodbud k dejanjem je na njih? O groza, nobene?

10 komentarjev za Kako do strank preko spleta?

 1. Jaz se tudi popolnoma strinjam. Trenutno iščem en odgovor, ki je le moja težava. Oziroma se z njo ukvarjajo le redki v SLO! Reče se ji: BOLJŠA IN BOLJ STABILNA POVEZAVA NA INTERNET!

 2. Še en nasvet: Kaj narediti, če nimamo na voljo ravno deset različnih dejanj za obiskovalca? Morda samo eno, recimo prijavo na novice ali prenos članka?

  Potem na strani razpostavimo več pozivov na to eno dejanje. Vsakega na drugo lokacijo, vsakega z malo drugačnimi besedami. Ne pretiravat s količino in ponavljanjem. Nič KRIČANJA z velikimi črkami. In ne uporabljat preveč klicajev!!!!!!!!

 3. Stran mora biti cimbolj preprosta a hkrati informirati iskalca o izdelku ali storitvi, ki jo isce. Problem nastane pri raznih “pop-up” aplikacijah ali filckih in melodijah, ki ti stran ohromijo ali nalagajo precejsen cas. Izdelki bi morali biti 3D “otipljivi”, ostale informacije pa dostopne preko spletnega vprasalnika. Zal v tega ne moremo vkljuciti vsa vprasanja, ki jih potencialna stranka ima, zato je potrebno prepustiti stranki iniciativo vprasanj, a vseeno ostati “SIMPL” v aplikaciji in uporabi!

 4. Že nekaj let sem naročen na E-novice “Marketinga Zmagovalcev” in moram povedat, da tu dobim najbolj koristne informacije. Večinoma so te brezplačne informacije koristnejše od mnogih do sedaj, katere sem plačal. Bojan, vsaka čast, res ste mojster, mislim da bova v prihodnosti sodelovala, saj imam tudi sam spletni projekt ,hvala!

 5. @Anja: Dober timing!

  @Sašo: Deluje, kajne? 🙂

  @Peter: Preprostost vedno zmaga, se strinjam, še posebej glede požrešnih spletnih tehnologij. Glede informacij o izdelku ali storitvi pa verjamem, da veliko preveč opisujemo tehnične lastnosti in “prednosti”, veliko premalo pa občutke po nakupu. To v resnici kupuje stranka: upanje, status, rešitev problema in boljši občutek lastne vrednosti.

  @Zvone: Hvala, Zvone. Z veseljem, pišite mi.

 6. Lep pozdrav, zadetek v črno kot se reče, če stran lepa in draga še ne pomeni, da bo kaj prodala, vseeno pa je prav, da je pregledna in lepa-enostavna za uporabnike.
  Klavdij

 7. Bojan, Hvala.
  Čudovit nasvet, dalj časa se že sprašujem kako kaj dodati na spletno stran, da bo vžgala.
  dal si en nasvet, ki mi je zelo zanimiv, ga bom sprobal.

Povejte svoje mnenje