Kaj je marketing v resnici?

Tržniki smo kot srake. Privlači nas vse, kar je novo in se sveti. 

Neskončne ure potratimo za vse, kar je trenutno IN. In tu je še vedno višja gora čudovitih seznamov, frameworkov in vsako leto novih tročrkovnih kratic. Z besedami Vladimirja Blagojeviča:

“B2B GTM is simple: BOFU PPC for your ICP, CRO for CPA and CPL, TOFU and MOFU demand gen and MQLs w/ SEO and SMM, and for MQAs, ABM and ABX motions optimized for ACV, GRR, and NRR.”

Nam s tem marketing pripelje več idealnih strank?

Ne. Ustvarja pa vtis izjemne kompleksnosti našega dela, veča prepad med marketingom, prodajo in vodstvom ter je vir neskončne izgorelosti armade tržnikov.

V praktično katero koli podjetje pridem kot zunanji sodelavec, vidim izmučene marketingaše. Utapljajo se v opravilih, ki so ta trenutek priljubljena, nimajo pa zgrajenih temeljev, na katere bi lahko postavili te napredne koncepte.

Dragi tržnik …

Ustavi se. Zadihaj. Posveti se temeljem.

Tu so prvi, temeljni in večni principi marketinga (ki jih verjetno še nimate zgrajenih, ker ni bilo časa):

1️⃣ Poznaj svojo stranko.

Ne, ne poznate je. Če se redno ne pogovarjate s strankami, ali če se redno ne pogovarjate s prodajalci o njih, jih ne morete poznati. Še huje je, če niti prodajalci ne poznajo strank, ker jim ves čas razlagajo le o produktu.

Ne morete reševati strankinih težav, če ne veste zanje. Ne morete pripravljati vsebin zanje, če ne veste, kdo so in kako razmišljajo. Ne morete opisati produkta tako, da si ga bodo zaželele, če ne veste, česa si želijo.

2️⃣ Poznaj svojo vrednost.

Kaj v resnici ponujate, pod krinko svojega produkta? Kaj se jim zdi resnično vredno? Koliko jim prihranite glede denarja, stroškov, časa in ugleda? Ponujate in govorite o vrednosti, ali razlagate lastnosti produkta, tako kot vsa konkurenca?

Ne morete ustvariti močne želje, še manj preiti v višji cenovni razred, če ne veste, kakšno vrednost prinašate idealni stranki.

3️⃣ Poznaj svojo razliko.

Ne, niste edinstveni, ker imate tako super izdelek. Na trgu je morje podobnih. Pa tudi če imate razliko, jo stranka prepozna? Ji kaj pomeni? Se ji zdi vredna?

Se vam zdi vredno imeti močno razliko in se izpostavljati, ali je varneje in topleje, da se skrijete znotraj konkurence in plujete s tokom? Brez razlike ste za stranko nevidni, nepomembni in premalo vredni.

To je marketing.

Zato:
Ustavi se. Zadihaj. Posveti se temeljem.

Kako lahko pomagamo vam?

Spoznajmo se. Pogovorimo se o vaši sedanji situaciji in ciljih v prihodnosti.