Enosekundni test vaše spletne strani

Kako prodajno učinkovita je vaša spletna stran?
Obstaja izjemno preprost test, s katerim lahko preverite učinkovitost. Zanj potrebujete le eno sekundo.

Imate sekundo časa?

Zadostuje že bežen pogled. Ampak preden vam zaupam ta test, moram razložiti nekaj malenkosti.

Od vseh obiskovalcev, ki pridejo na vašo spletno stran, jih le neznaten delež želi kupiti. Pa ne nujno pri vas. Gre za ljudi, ki že natančno vedo, kaj kupujejo in iščejo najprimernejšo rešitev. Morda bodo izbrali vas, morda konkurenčnega ponudnika – ne glede na ceno.

Kaj pa ostali?

Velikanska večina obiskovalcev še niso kupci.

Namesto tega iščejo informacije. Tudi oni bodo čez čas kupili. Trenutno pa so v zgodnji fazi nakupovanja, ko še poizvedujejo. Iščejo razloge za svoje težave. Ugotavljajo, katere rešitve sploh obstajajo.

Raziskujejo, ne pa kupujejo.

Težava nastopi, ko taki obiskovalci pridejo na vašo spletno stran. Ne pozabimo, takih je velikanska večina. Zasujete jih s podatki o vaših izdelkih, oni pa še ne vedo, ali je to primerno zanje. Zato odidejo. Verjetno se nikoli več ne bodo vrnili. Tudi takrat ne, ko bodo godni za nakup. Še več, večina se jih po nekaj dneh niti spomnila ne bo, da nas je obiskala.

Zoprno, ne? Kaj lahko naredimo?

Obiskovalca MORAMO pritegniti v ponoven obisk!

Ključna naloga vsake spletne strani NI informiranje o nas. Ključna naloga je pritegniti obiskovalca v ponoven obisk … takrat, ko želi kupiti.

Kako? Ni treba odkrivati Amerike, je že odkrita. Pobrati moramo obiskovalčev e-naslov in mu poslati informacijo, ki ga bo pritegnila v ponoven obisk.

Kaj je torej enosekundni test prodajne učinkovitosti?

To, da pogledamo, ali spletna stran zbira e-naslove obiskovalcev ali ne.

Kdor preko obrazca pridobiva e-naslove, lahko naveže stik. Avtomatsko.

Najenostavneje je pridobiti obiskovalca v ponoven obisk tako, da mu pošljemo e-pošto z zanimivo informacijo. To je tudi najceneje. Tako navežemo stik in  zgradimo zaupanje … dokler ne kupi.

Torej, kako prodajno učinkovita je vaša spletna stran? Zbirate e-naslove obiskovalcev na vaši spletni strani?

5 komentarjev

 1. Predrag 23. 03. 2011 ob 12:27 - Odgovori

  se strinjam popolnoma, vprašanje je samo kaj je tista magična beseda/razlog/ponudba ipd, kar bi pritegnilo obiskovalca da nam zaupa svoj e-mail.
  Iz lastnih izkušenj vem, da je nadaljni postopek, če pride do komunikacije s stranko, veliko ”lažji”. Seveda pod pogojem da obvladamo svoje področje in verjamemo v tisto kar prodajamo.

  • Srečko Mokotar 23. 03. 2011 ob 13:59 - Odgovori

   Seveda, magične besede tudi obstajajo. Vprašanje je le, če imajo magično moč. Te najverjetneje nimajo. Spremljati pa jih mora vsebina, ki bralcu pove kaj bo od uporabe izdelka – storitve odnesel, kaj bo pridobil, kako hitro bo premagal dosedanje težave ipd.
   Ko zadostimo temu, je problem že “napol” rešen. Ko pa pridobimo e-mail, se igra šele dobro začne! Zanimive in uporabne informacije – ne samo opise naših dejavnosti – moramo nato redno pošiljati tem “darovalcem” e-naslovov.
   Spletne strani res še nimam, toda ko jo bom imel, se bom z veseljem spomnil in uporabil marsikateri nasvet, ki nam jih daje Bojan!

  • Bojan Straže 23. 03. 2011 ob 21:09 - Odgovori

   Predrag, ne potrebujemo magičnih besed ali ponudb. Potrebujemo le informacijo, ki si jo stranke želijo, pa je drugje ne dobijo.

   Pomislite, kaj so vas v preteklosti spraševale stranke pred nakupom. Nato obiskovalcem to ponudite kot PDF. Ko vam dajo e-naslov, jim po e-pošti pošljete povezavo do te informacije.

   Nekaj predlogov za vaše podjetje: “5 najboljših restavracij na Balkanu”, “Kaj se splača kupiti v Grčiji in Turčiji?”, “7 čudes, ki jih najdete le v Albaniji” …

 2. DUŠAN BOŽIČ 24. 03. 2011 ob 07:50 - Odgovori

  odlično

 3. Iris 24. 03. 2011 ob 13:14 - Odgovori

  moja spletna stran je še v izdelavi, vsekakor pa je koristen in dobrodošel nasvet. hvala-)

Povejte svoje mnenje