Direktni marketing

Direktni marketing je ena najučinkovitejših, najhitrejših in najcenejših tehnik povečanja prodaje. Kako se ga lotiti?

Ne obremenjujmo se s tehnikami in orodji.

Direktni marketing pozna veliko tehnik, da pripelje kupca v naše naročje. Na voljo so klasična direktna pošta in e-pošta, telemarketing, odzivni oglasi, spletne strani, katalogi … A za uspeh kampanje ni tako bistveno, katero orodje bomo uporabili. Bistvena je vsebina. Za pripravo vsebine je najpomembneje, da odgovorimo na 3 ključna vprašanja:

1. Čemu potrebujemo direktni marketing?

Navidez je odgovor preprost: da bi prodali več. A kako?

Morda želimo prodati več obstoječim kupcem. Morda želimo pridobiti nove kupce in stranke. Morda želimo ohraniti stare in ustvariti zveste stranke. Morda želimo raziskati mnenje strank. Kaj je naš namen? Namen bistveno vpliva na vsebino, ta pa na uspeh.

2. Koga natančno želimo pridobiti?

Direktni marketing je trženje brez posrednikov. To pomeni, da imamo neposreden stik s potencialnimi kupci in popoln nadzor nad tem, komu kaj pošiljamo in komu ne. Če ne želimo metati evrov skozi okno in če želimo največji možen odziv, potem moramo zelo dobro poznati ciljno skupino in vsebino sporočila popolnoma prirediti njenim težavam, upanjem, strahovom in željam.

Kar recimo pomeni, da ne uporabljajmo direktnega marketinga za nove izdelke ali storitve, če nismo poprej prodali najmanj 10 strankam in vemo, zakaj so kupile.

3. Kaj naj stranka naredi, ko prejme naše sporočilo?

Vprašanje je veliko pomembnejše, kot se zdi. Zaključek vsakega orodja direktnega marketinga je poziv k dejanju – in logično nadaljevanje ni vedno nakup. Če pošljemo prodajno pismo na 1000 naslovov, verjetno ne pričakujemo takojšnjih nakazil na naš račun. Logično nadaljevanje je morda telefonski klic ali obisk, kjer bomo dokončno prodali. Zelo dobro velja razmisliti, ali je želeno in logično naslednje dejanje stranke klic, klik, obisk ali resnično nakup.

Šele sedaj sledi izbor tehnike direktnega marketinga.

In seveda priprava vsebin, ki bodo pritegnile popolno pozornost, navdušile, zbudile željo in pritegnile stranko v želeno dejanje. Tu se splača najeti strokovnjaka, ki bo ustvaril veliko večji odziv, kot bi ga lahko sami.

Že veste odgovor na gornja 3 vprašanja?

Potem se pogovorimo, kako k vam pritegniti več strank ali istim prodati več.